De oorsprong van de Panettone

De Panettone

De Panettone is ontstaan in Milaan toen de kok van Ludovico Il Moro ( op dat moment de hertog van Milaan) een onvergetelijke Kerstlunch moest voorbereiden. Hij maakte een heerlijke cake, maar vergat deze uit de oven te halen. Zijn assistent Toni kwam met een oplossing. Van de overgebleven ingrediënten werd er een nieuwe cake gebakken. Van boter, bloem, eieren, rozijnen en wat stukjes gedroogde citroen. En zo was de legendarische “Il pane di Toni” geboren.

In Italië is het een traditie om zelf een Panettone te bakken. Deze wordt dan vaak cadeau gegeven aan vrienden en familie. Veel families zitten na de feestdagen dus “opgescheept” met een flink aantal Panettones. 

Daarom hebben ze een nieuwe traditie in het leven geroepen. Op 3 februari (dag van San Biagio) worden de overgebleven cakes massaal verslonden. Ze geloven namelijk dat als je dan een stuk Panettone eet, je het hele jaar door beschermd bent tegen keelpijn.

Andere blogs

  • Kwaliteit met een gouden randje
  • Verrassend & sfeervol
  • Gastgericht